Personal Data Protection Notice for YTL Corporation Berhad Group

YTL Corporation Berhad ("YTL") together with its subsidiaries, affiliates, related and associated companies (collectively "YTL Group" and any reference to "we", "us" or "our" shall include any member of the YTL Group) respects and is committed to the protection of your personal data and your privacy. This Personal Data Protection Notice ("Privacy Notice") explains how the YTL Group collects and handles your personal data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia. Please note that YTL may amend this Privacy Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website or by such other means of communication as deemed suitable by YTL.

(1) Personal Data

1.1 Type of personal data


Personal data means any information which relates to you (or in the case of a third party as authorized by such third party) and which was collected or provided to the YTL Group for any of the purposes stated in Section (2) below ("Purposes").

Your personal data may include, but is not limited to, your name, NRIC number, passport number, contact details, financial and banking account details, occupation, citizenship, information in audio and/or video format (including voice, video recording, closed-circuit television ("CCTV") or security recording), images (including photographs) and location tracking/global positioning system ("GPS") information.

1.2 Source of personal data

  1. Customer or potential customer: The YTL Group, whether directly or through our authorized agents and representatives, collects your personal data whether directly from you or indirectly from third parties such as our authorised agents, dealers or representatives, your legal representatives, agents (e.g. travel agents), credit reference agencies and/or your employer when you whether directly or through your legal representatives, agents and/or employers provide your personal data to the YTL Group in any manner in connection with any transaction, arrangements and/or enquiries made with the YTL Group including when you send us completed enquiry, application and/or registration forms via various means, including online and physical hardcopies at public venues or in any of our premises. Your personal data may also be collected from cookies through the use of our website.
  2. Vendor, supplier, tenant or service provider: The YTL Group, whether directly or through our authorized agents and representatives, collects your personal data directly from you or indirectly from third parties such as your employer, authorized agents or credit reference agencies when you enter into any transactions or arrangements with the YTL Group, including in connection with the supply or proposed supply of products or services, when you send us completed enquiry and/or credit application forms via various means, including online and physical hardcopies. Your personal data may also be collected from cookies through the use of our website.
1.3 Obligatory personal data

All information requested for in the relevant forms and documents is obligatory to be provided by you unless stated otherwise.

Should you fail to provide the obligatory information, we may be unable to process your request and/or provide you with relevant services and products.

(2)Purposes of collecting and further processing (including disclosing) your personal data

  1. Customer or potential customer: Your personal data is collected and further processed by the YTL Group as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:
    • to assess and process your request for our products and services;
    • to establish your identity and background;
    • to facilitate your participation in, and our administration of, any events including contests, promotions or campaigns;
    • to administer and communicate with you in relation to our products, services and/or events;
    • to process any payments related to our products and services requested by you;
    • to conduct credit reference checks and establish your credit worthiness, where necessary, in providing you with the requested products and services;
    • for insurance purposes;
    • to apply for relevant travel visas in the event of overseas travelling;
    • to operate our premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;
    • for internal investigations, compliance, audit or security purposes including without limitation for crime detection, prevention and prosecution;
    • to conduct research for internal marketing analysis and analysis of customer patterns and choices;
    • to better manage our business and your relationship with the YTL Group;
    • to respond to your enquiries and to resolve any issues and disputes which may arise in connection with any dealings with the YTL Group;
    • to protect or enforce our rights under any agreements which the YTL Group is a party to;
    • to transfer or assign our rights, interests and obligations under any agreement entered into with the YTL Group;
    • to comply with the YTL Group's legal and regulatory obligations in the conduct of its business including to meet any disclosure requirements of any law binding upon the YTL Group;
    • to contact you and/or provide you with information regarding our products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which may be of interest to you;
    • to ensure that the contents on our website are presented in the most effective manner for you and for your computer and/or device;
    • for the YTL Group's internal records management; or
    • for any other purpose that is required or permitted by any laws, regulations and guidelines including the requirements of any governmental or regulatory authorities.

    Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from the YTL Group, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the "unsubscribe" option provided in our email blasts or you may contact YTL Group at the contact details provided in Section (6) below.

  2. Vendor, supplier, tenant or service provider: : Your personal data is collected and further processed by the YTL Group as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:
    • to assess and process your credit account application;
    • to assess your credit worthiness and conduct credit reference checks;
    • to administer and give effect to your commercial transaction (such as tender award, contract for service, tenancy agreement);
    • to process any payments related to your commercial transaction;
    • for insurance purposes;
    • for internal investigations, compliance, audit or security purposes (including without limitation for crime detection, prevention and prosecution);
    • to better manage our business and your relationship with the YTL Group;
    • to respond to your enquiries and to resolve any issues and disputes which may arise in connection with any dealings with the YTL Group;
    • to protect or enforce our rights under any agreements that any YTL Group member is a party to;
    • to transfer or assign our rights, interests and obligations under any agreement entered into with the YTL Group
    • to comply with the YTL Group's legal and regulatory obligations in the conduct of its business including to meet any disclosure requirements of any law binding upon the YTL Group;
    • to contact you and/or provide you with information regarding our products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which may be of interest to you;
    • to ensure that the contents on our website are presented in the most effective manner for your and for your computer and/or device; and
    • for the YTL Group's internal records management.
Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from the YTL Group, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the "unsubscribe" option provided in our email blasts or you may contact YTL at the details provided in Section (6) below.

(3)Disclosure or transfer of personal data (within or outside of Malaysia)

3.1 Entities within YTL Group


Your personal data provided to us is processed by entities (within or outside of Malaysia) within the YTL Group (including related companies, subsidiaries, holding companies, associated companies and outsourcing partners).

The YTL Group will ensure that:
  • access to your personal data is restricted to staff who are required to process your personal data in accordance with their respective job requirements; and
  • only necessary information is released to the relevant employees.
3.2 Classes of third parties

Your personal data may be disclosed or transferred to relevant third parties (within or outside of Malaysia) as required under law, pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the Purposes (or purposes directly related to Purposes).

In the event of a potential, proposed or actual sale/disposal of business or interest, acquisition, merger, re-organisation or funding exercise relating to any member of the YTL Group (Transaction), your personal data may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit the YTL Group to release your personal data to such third parties and their advisers/representatives.
  1. Customer or potential customer: Your personal data may be disclosed to the following classes of third parties:
    • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as banks or financial institutions, auditors, lawyers, company secretaries, printing companies, information technology (IT) system / software vendors, contractors, conference/training/event organiser, other advisers, travel agencies and insurance companies);
    • Our business partners or affiliates who may jointly provide the service requested for (such as third party hotels or resorts, shopping mall tenants or applications resellers);
    • Foreign embassies (including agencies appointed by foreign embassies to carry out their services) if the YTL Group assists you in your visa application as part of your requested travel services;
    • Any financial institutions, merchants and credit card associations in connection with your use of any credit or debit card in any transactions made with us;
    • Law enforcement agencies including courts, tribunals or authorities, whether governmental or quasi-governmental having jurisdiction over the YTL Group;
    • Relevant governmental agencies, statutory authorities, management corporations, joint management bodies, industry regulators and local councils; and
    • Any persons, authorities or regulators to whom the YTL Group is permitted or required to disclose to under the laws of any country.
  2. Vendor, supplier, tenant or service provider: Your personal data may be disclosed to the following classes of third parties:
    • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as banks or financial institutions, auditors, lawyers, company secretaries, printing companies, IT system / software vendors, contractors, conference/training/event organisers, other advisers, travel agencies and insurance companies);
    • Any financial institutions, merchants, credit card associations in connection with your use of any credit or debit card in any transactions made with us;
    • Law enforcement agencies including courts, tribunals or authorities, whether governmental or quasi-governmental having jurisdiction over the YTL Group;
    • Relevant governmental agencies, statutory authorities, industry regulators and local councils; and
    • Any persons, authorities or regulators to whom the YTL Group is permitted or required to disclose to under the laws of any country.
(4) Websites

4.1 Links to other sites


Content in any website of the YTL Group (YTL Websites) may include links to third party websites. The YTL Group is not responsible for the content on such linked third party websites and users should observe the separate privacy policies applicable to the respective third parties website.

4.2 Cookies

The YTL Group may collect information about your visits to the YTL Websites without you actively submitting such information. Unidentifiable information may be collected using various technologies, such as cookies, and web beacons. Cookies are small text files that are transferred to your computer's hard disk by a website. Web beacons (also referred to as GIF files, pixels or Internet tags) help the YTL Group recognise a unique cookie on your browser. Your internet browser automatically transmits to the YTL Group some of this unidentifiable information, such as the URL of the web site you just visited and the browser version your computer is operating.

Passive information collection technologies can make your use of the YTL Websites easier by allowing the YTL Group to provide better service, customise the YTL Websites based on consumer preferences, compile statistics, analyse trends, and otherwise administer and improve the YTL Websites. Certain features of the YTL Websites may not work without use of passive information collection technologies. Information collected by these technologies cannot be used to identify you without additional identifiable information and the YTL Group will not collect additional identifiable information with information collected through the use of such tracking technologies.

(5)Right to access and correct personal data

You have the right to access and correct your personal data held by us subject always to certain exemptions and payment of the prescribed fee. We will make every endeavour to ensure your personal data is accurate and up to date and therefore we ask that if there are changes to your information you should notify us directly at the contact details set out in Section (6) below and identify the relevant entity/division within the YTL Group with whom you have dealing.

If you would like to access your personal data, please complete our data access form available at here and send us the completed form or query to the contact details in Section (6) below.

(6)Limiting the processing of personal data, further enquiries and complaints

If:
  • you would like to obtain further information on how to limit the processing of your personal data;
  • you have any further query; or
  • you would like to make a complaint in respect of your personal data,
you may contact the following:

Designation : Personal Data Compliance Officer
Tel : +603 - 2117 0088 / 2142 6633
Email Address : legal@ytl.com.my
Fax : +603 - 2142 4378 / 2141 2703

Please state the nature of your relationship with the relevant entity/division within the YTL Group in your communications with us to facilitate the processing of your request.

(7) Conflict

In the event of any conflict between this English language Privacy Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Privacy Notice, the terms in this English language Privacy Notice shall prevail.


 
       
  Notis Perlindungan Data Peribadi Bagi Kumpulan YTL Corporation Berhad

YTL Corporation Berhad ("YTL"), bersama dengan subsidiari-subsidiarinya, syarikat-syarikat gabungannya, syarikat-syarikat yang berkaitan dengannya dan syarikat-syarikat bersekutunya (secara kolektif, "Kumpulan YTL" dan sebarang rujukan kepada "kami" adalah termasuk mana-mana ahli Kumpulan YTL), menghormati dan komited untuk melindungi data peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ("Notis Privasi") ini menjelaskan cara kami mengumpul dan mengendalikan data peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia. Sila ambil perhatian bahawa YTL boleh meminda Notis Privasi ini pada sebarang masa tanpa notis terlebih dahulu dan akan memberitahu anda tentang sebarang pemindaan sebegitu melalui laman web kami atau melalui apa-apa cara komunikasi yang dianggap sesuai oleh YTL.

(1)Data Peribadi

1.1 Jenis data peribadi


Data peribadi bermakna sebarang data yang berkaitan dengan anda (atau dalam kes pihak ketiga yang telah diberi kuasa oleh pihak ketiga tersebut) yang dikumpul atau dibekalkan kepada Kumpulan YTL bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di Seksyen (2) di bawah ("Tujuan-Tujuan Pemprosesan").

Data peribadi anda boleh termasuk tapi tak terhad nama anda, nombor NRIC/pasport, butir-butir perhubungan, butir-butir kewangan dan akaun perbankan, pekerjaan, kewarganegaraan, maklumat dalam format audio dan/atau video (termasuk suara, rakaman video, rakaman-rakaman televisyen litar tertutup ("CCTV") atau rakaman keselamatan), imej (termasuk gambar) dan maklumat pengesanan lokasi / sistem kedudukan global ("GPS").

1.2 Sumber data peribadi

  1. Pelanggan atau bakal pelanggan: Kumpulan YTL, sama ada secara langsung atau melalui ejen-ejen dan wakil-wakil kami yang diberi kuasa, mengumpul data peribadi secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada pihak ketiga seperti ejen, pengedar atau wakil diberikuasa Kumpulan YTL, wakil-wakil anda di sisi undang-undang, agen-agen (seperti agen-agen pelancongan), agensi rujukan kredit dan/atau majikan anda apabila anda secara lansung atau melalui wakil-wakil anda di sisi undang-undang, agen-agen dan/atau majikan membekalkan data peribadi anda kepada Kumpulan YTL dengan apa-apa cara yang berkaitan dengan mana-mana transaksi, pengaturan dan/atau pertanyaan yang dibuat dengan Kumpulan YTL termasuk apabila anda menghantar borang-borang pertanyaan, pemohonan dan/atau pendaftaran yang telah siap diisi melalui pelbagai cara, termasuk salinan secrara dalam talian dan fizikal di tempat-tempat awam atau di premis kami. Maklumat peribadi anda juga boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.
  2. Penjual, pembekal, penyewa atau penyedia perkhidmatan: Kumpulan YTL, sama ada secara langsung atau melalui ejen-ejen dan wakil-wakil kami yang diberikuasa, mengumpul data peribadi secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada pihak ketiga seperti majikan anda, agen-agen yang diberikuasa atau agensi rujukan kredit apabila anda menjalankan apa-apa transaksi atau pengaturan dengan Kumpulan YTL, termasuklah berkaitan dengan pembekalan atau pembekalan produk atau perkhidmatan yang dicadangkan, semasa anda menghantar borang-borang pertanyaan atau pemohonan kredit yang telah siap diisi melalui pelbagai cara, termasuk salinan secrara online dan fizikal. Maklumat peribadi anda juga boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.
1.3 Data peribadi wajib

Semua data yang diminta dalam borang-borang dan dokumen-dokumen yang berkaitan adalah wajib untuk anda bekalkan melainkan dinyatakan sebaliknya.

Sekiranya anda gagal untuk membekalkan data wajib, kami mungkin tidak akan dapat memproses permintaan anda dan / atau memberikan anda perkhidmatan dan produk yang berkaitan.

(2) Tujuan-tujuan pengumpulan dan pemprosesan lanjut (termasuk penzahiran) data peribadi anda

  1. Pelanggan atau bakal pelanggan:Data peribadi anda dikumpul dan diproses selanjutnya oleh Kumpulan YTL seperti yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk melaksanakan transaksi komersial yang anda kehendaki , termasuk yang berikut:
    • untuk menilai dan memproses produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta;
    • untuk mengenalpasti identiti dan latar belakang anda;
    • untuk membolehkan penglibatan anda, dan pentadbiran kami, dalam mana-mana pertandingan,promosi atau kempen;
    • untuk mengendali dan berkomunikasi dengan anda berkenaan dengan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau acara-acara kami;
    • untuk memproses mana-mana bayaran yang berkenaan dengan produk atau perkhidmatan kami yang anda minta;
    • untuk menjalankan pemeriksaan rujukan kredit dan menilai kelayakan kredit anda, jika perlu, bagi membekalkan anda dengan produk dan perkhidmatan yang diminta;
    • untuk tujuan-tujuan insurans;
    • untuk memohon visa-visa perlancongan bagi lawatan ke luar negara;
    • untuk mengendali premis kami dengan suatu cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan bersesuaian dengan keperluan-keperluan kesihatan dan keselamatan;
    • untuk siasatan dalaman, pematuhan, audit atau tujuan-tujuan keselamatan termasuk dan tidak terhad kepada pengesahan dan pencegahan jenayah dan pendakwaan;
    • untuk menjalani penyelidikan bagi analisis pemasaran dalaman dan analisis corak dan pilihan pelanggan;
    • untuk meningkatkan taraf pengurusan perniagaan kami dan hubungan anda dengan Kumpulan YTL;
    • untuk menjawab pertanyaan anda dan untuk menyelesaikan apa-apa isu dan pertikaian yang mungkin timbul yang berkaitan dengan apa-apa urusan Kumpulan YTL;
    • untuk melindungi atau menguatkuasakan hak-hak kami di bawah apa-apa perjanjian di mana Kumpulan YTL merupakan salah satu pihak kepada;
    • untuk memindahkan atau menyerahkan hak kami, kepentingan dan obligasi di bawah apa-apa perjanjian yang dibuat dengan Kumpulan YTL;
    • untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan kawal selia Kumpulan YTL dalam perlaksanaan perniagaannya termasuk untuk mematuhi apa-apa keperluan penzahiran di bawah apa-apa undang-undang yang mengikat Kumpulan YTL;
    • untuk menghubungi dan/atau membekalkan anda dengan informasi berkenaan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial yang kami rasa dapat menarik minat anda;
    • untuk memastikan kandungan laman web kami ditunjukkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan/atau peranti anda;
    • untuk pengurusan rekod dalaman Kumpulan YTL; atau
    • untuk apa-apa tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan dan garis panduan termasuk kehendak mana-mana badan kerajaan atau pihak berkuasa.

    Di mana anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima maklumat terkini tentang pemasaran dan promosi daripada Kumpulan YTL, anda boleh memilih untuk dikeluarkan daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan "unsubscribe" yang dibekalkan dalam e-mel yang dihantar oleh kami atau anda boleh menghubungi YTL melalui butir-butir hubungan yang dibekalkan dalam Seksyen (6) di bawah.

  2. Penjual, pembekal, penyewa atau penyedia perkhidmatan: Data peribadi anda dikumpul dan diproses selanjutnya oleh Kumpulan YTL seperti yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk melaksanakan transaksi komersial yang anda kehendaki , termasuk yang berikut:
    • untuk menilai dan memproses aplikasi kredit anda;
    • untuk menilai kelayakan kredit anda dan menjalankan pemeriksaan rujukan kredit;
    • untuk mentadbir dan melaksanakan transaksi komersial anda (seperti pemberian tender, kontrak untuk perkhidmatan, perjanjian penyewaan);
    • untuk memproses sebarang bayaran yang berkaitan dengan transaksi komersial anda;
    • untuk tujuan-tujuan insurans;
    • untuk siasatan dalaman, pematuhan, audit atau tujuan-tujuan keselamatan termasuk dan tidak terhad kepada pengesahan dan pencegahan jenayah dan pendakwaan;
    • untuk meningkatkan taraf pengurusan perniagaan kami dan hubungan anda dengan Kumpulan YTL;
    • untuk menjawab pertanyaan anda dan untuk menyelesaikan apa-apa isu dan pertikaian yang mungkin timbul yang berkaitan dengan apa-apa urusan Kumpulan YTL;
    • untuk melindungi atau menguatkuasakan hak-hak kami di bawah mana-mana perjanjian di mana Kumpulan YTL merupakan salah satu pihak kepada;
    • untuk memindahkan atau menyerahkan hakkepentingan dan obligasi kami di bawah apa-apa perjanjian yang dibuat dengan Kumpulan YTL;
    • untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan kawal selia Kumpulan YTL dalam perlaksanaan perniagaannya termasuk untuk mematuhi apa-apa keperluan penzahiran di bawah apa-apa undang-undang yang mengikat Kumpulan YTL;
    • untuk menghubungi dan/atau membekalkan anda dengan informasi berkenaan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial kami yang kami rasa dapat menarik minat anda;
    • untuk memastikan kandungan laman web kami ditunjukkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan/atau peranti anda; dan
    • untuk pengurusan rekod dalaman Kumpulan YTL.
Di mana anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima maklumat terkini tentang pemasaran dan promosi daripada Kumpulan YTL, anda boleh memilih untuk dikeluarkan daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan "unsubscribe" yang dibekalkan dalam e-mel yang dihantar oleh kami atau anda boleh menghubungi Kumpulan YTL melalui butir-butir yang dibekalkan dalam Seksyen (6) di bawah.

(3)Penzahiran atau pemindahan data peribadi (di dalam atau di luar Malaysia)

3.1 Entiti-entiti dalam Kumpulan YTL


Data peribadi anda yang dibekalkan kepada kami adalah diproses oleh entiti-entiti (di dalam atau di luar Malaysia) dalam Kumpulan YTL (termasuk syarikat-syarikat berkaitan, subsidiari-subsidiari, syarikat-syarikat induk, syarikat-syarikat bersekutu dan rakan-rakan kongsi khidmat luaran).

Kumpulan YTL akan memastikan bahawa:
  • akses ke data peribadi anda terhad kepada kakitangan-kakitangan yang diperlukan untuk memproses data peribadi anda mengikut keperluan-keperluan tugas mereka masing-masing; dan
  • hanya data yang diperlukan akan dizahirkan kepada pekerja-pekerja berkenaan.
3.2 Kelas pihak-pihak ketiga

Data peribadi anda mungkin dizahirkan atau dipindahkan kepada pihak-pihak ketiga yang berkaitan (sama ada di dalam atau di luar Malaysia) seperti yang diperlukan di bawah undang-undang, menurut hubungan kontrak yang berkenaan (sebagai contoh, di mana kami melantik pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau untuk Tujuan-Tujuan Pemprosesan (atau tujuan yang berkaitan secara langsung dengan Tujuan-Tujuan Pemprosesan).

Dalam keadaan suatu penjualan/pelupusan perniagaan, perolehan, penggabungan, penyusunan semula atau aktiviti pendanaan yang berpotensi, dirancang atau sebenar yang berkaitan dengan ahli-ahli Kumpulan YTL (Transaksi), data peribadi anda mungkin diperlukan untuk didedahkan atau dipindah kepada suatu pihak ketiga akibat daripada Transaksi tersebut. Anda dengan ini mengaku bahawa penzahiran dan pemindahan sebegitu boleh berlaku dan membenarkan Kumpulan YTL untuk menzahirkan data peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga tersebut dan penasihat-penasihat/wakil-wakilnya.
  1. Pelanggan atau bakal pelanggan: Data peribadi anda mungkin akan dizahirkan kepada kelas-kelas pihak ketiga berikut:
    • Pihak-pihak ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti bank atau institusi kewangan, juruaudit, peguam-peguam, setiausaha-setiausaha syarikat, syarikat-syarikat percetakan, penjual-penjual sistem teknologi maklumat / perisian, kontraktor-kontraktor, penganjur-penganjur mesyuarat/latihan/acara, penasihat-penasihat lain, agensi pelancongan dan syarikat-syarikat insurans);
    • Rakan-rakan kongsi perniagaan atau gabungan yang mungkin akan bersama menyediakan perkhidmatan yang diminta (seperti hotel atau resort, penyewa pusat membeli-belah atau wakil jualan aplikasi);
    • Kedutaan asing (termasuk agensi yang dilantik oleh kedutaan asing untuk menjalankan perkhidmatan mereka) jika Kumpulan YTL membantu anda dalam permohonan visa anda sebagai sebahagian daripada perkhidmatan pelancongan yang diminta;
    • Mana-mana institusi kewangan, pedagang dan persatuan-persatuan kad kredit yang berkaitan dengan penggunaan mana-mana kad kredit atau kad debit dalam mana-mana transaksi yang dibuat dengan kami;
    • Agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang termasuk mahkamah, tribunal atau pihak berkuasa, sama ada kerajaan atau separa kerajaan yang mempunyai bidang kuasa ke atas Kumpulan YTL;
    • Agensi-agensi kerajaan, badan berkanun, pengawal selia industri dan majlis-majlis tempatan yang berkaitan; dan
    • Mana-mana orang, pihak berkuasa atau pengawal selia di mana Kumpulan YTL dibenarkan atau dikehendaki untuk mendedahkan kepada di bawah undang-undang mana-mana negara.
  2. Penjual, pembekal, penyewa atau penyedia perkhidmatan:Data peribadi anda mungkin akan dizahirkan kepada kelas-kelas pihak ketiga berikut:
    • Pihak-pihak ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti bank atau institusi-institusi kewangan, juruaudit, peguam-peguam, setiausaha-setiausaha syarikat, syarikat-syarikat percetakan, penjual sistem teknologi maklumat / perisian, kontraktor-kontraktor, penganjur-penganjur mesyuarat/latihan/acara, penasihat-penasihat lain, agensi pelancongan dan syarikat-syarikat insurans);
    • Mana-mana institusi kewangan, pedagang, persatuan-persatuan kad kredit yang berkaitan dengan penggunaan mana-mana kad kredit atau kad debit dalam mana-mana transaksi yang dibuat dengan kami;
    • Agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang termasuk mahkamah, tribunal atau pihak berkuasa, sama ada kerajaan atau separa kerajaan yang mempunyai bidang kuasa ke atas Kumpulan YTL;
    • Agensi-agensi kerajaan, badan-badan berkanun, syarikat pengurusan, badan-badan pengurusan bersama, pengawal selia industri dan majlis-majlis tempatan yang berkaitan; dan
    • Mana-mana orang, pihak berkuasa atau pengawal selia di mana Kumpulan YTL dibenarkan atau dikehendaki untuk mendedahkan kepada di bawah undang-undang mana-mana negara.
(4)Laman Web


4.1 Pautan ke laman-laman web yang lain


Kandungan di dalam mana-mana laman web Kumpulan YTL (Laman Web YTL) mungkin termasuk pautan kepada laman web pihak ketiga. Kumpulan YTL tidak bertanggungjawab untuk kandungan laman web pihak ketiga yang dipautkan dan pengguna patut memerhatikan dasar privasi laman web pihak ketiga masing-masing.

4.2 Cookies

Kumpulan YTL mungkin mengumpul data mengenai lawatan anda ke Laman Web YTL tanpa anda menyerahkan data tersebut secara aktif. Data yang tidak dapat dikenal pasti mungkin dikumpulkan menggunakan pelbagai teknologi, seperti cookies dan "web beacon". Cookies adalah fail teks kecil yang dipindahkan ke cakera keras komputer anda oleh sesuatu laman web. "Web beacon" (juga dirujuk sebagai fail GIF, piksel atau tag Internet) membantu Kumpulan YTL mengenali 'cookie' unik pada pelayar laman web anda. Pelayar internet anda akan menghantar data yang tidak dikenal pasti ini secara automatik kepada Kumpulan YTL , seperti URL laman web yang anda baru melawat dan versi pelayar internet komputer anda yang sedang beroperasi.

Teknologi pengumpulan data pasif boleh membuat penggunaan Laman Web YTL lebih mudah dengan membolehkan Kumpulan YTL untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, menyesuaikan Laman Web YTL berdasarkan keutamaan anda, menyusun statistik, menganalisis trend, dan mentadbir dan menambahbaikkan Laman Web YTL. Ciri-ciri tertentu Laman Web YTL mungkin tidak boleh berfungsi tanpa menggunakan teknologi pengumpulan data pasif. Data yang dikumpulkan oleh teknologi ini tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti anda tanpa data tambahan dan Kumpulan YTL tidak akan mengumpul data tambahan yang boleh mengenal pasti anda melalui data yang dikumpulkan dengan penggunaan teknologi pengesanan seperti tersebut.

(5)Hak untuk akses dan meminda data peribadi

Anda berhak untuk mengakses dan meminda data peribadi anda yang kami pegang tertakhluk selalunya kepada pengecualian-pengecualian yang tertentu dan bayaran yang ditetapkan. Kami akan melakukan segala usaha untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah tepat dan terkini, justeru kami meminta agar anda terus memaklumi kami melalui butiran hubungan di Seksyen (6) di bawah sekiranya terdapat sebarang perubahan dalam data anda dan mengenal pasti entiti / bahagian yang berkenaan dalam Kumpulan YTL yang anda telah berurusan.

Sekiranya anda ingin mengakses data peribadi anda, sila lengkapkan borang akses data yang boleh didapati di sini dan hantar borang yang telah siap diisi atau pertanyaan ke butir-butir perhubungan dalam Seksyen 6 di bawah.

(6)Pengehadan pemprosesan data peribadi, pertanyaan lanjut dan aduan

Sekiranya:
  • anda ingin mendapatkan data lanjut tentang cara untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda;
  • anda mempunyai pertanyaan lanjut; atau
  • anda ingin membuat suatu aduan berkenaan dengan data peribadi anda,
anda boleh menghubungi yang berikut:

Jawatan : Personal Data Compliance Officer
Tel : +603 - 2117 0088 / 2142 6633
Alamat Emel : legal@ytl.com.my
Faks : +603 - 2142 4378 / 2141 2703

Sila nyatakan hubungan anda dengan entiti / bahagian yang berkenaan dalam Kumpulan YTL dalam komunikasi anda dengan kami untuk memudahkan pemprosesan permintaan anda.

(7) Konflik

Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Privasi ini dalam Bahasa Inggeris dengan Notis Privasi ini dalam Bahasa Malaysia, terma-terma Notis Privasi dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.


 
 
Copyright © 2012 YTL Corporation Berhad (92647-H). All rights reserved.
Terms, Conditions and Disclaimers. Privacy Policy. Powered by YTL e-Solutions Bhd